Η γυμναστική μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου στη δουλειά

FPower
FPower
Published in
5 min readMay 31, 2018

By: Φίλια Μητρομάρα, δημοσιογράφος υγείας, wellness & pharmacy content editor, health blogger /www.pharmalista.gr

Υπάρχει ένα χάπι, το “516”, όπου οι επιστήμονες δουλεύουν εδώ και μία δεκαετία πάνω σε αυτό. Είναι το χάπι που όλες ευχηθήκαμε να έχουμε για να γυμνάσει το σώμα μας χωρίς πόνο, δάκρυα και ιδρώτα. Όμως επειδή θα χρειαστούν ακόμη αρκετά χρόνια προκειμένου το θαυματουργό χάπι να κάνει τη δουλειά του, η μόνη μέθοδος για να γυμναστείς περιλαμβάνει αυτήν την παραδοσιακή πρακτική: τη γυμναστική. Αυτήν ξέρουμε, αυτήν εμπιστευόμαστε.

Και εδώ είναι το σημείο που χρειάζεται να κοιτάξεις την agenda σου και να κάνεις λίγο χώρο στο πρόγραμμά σου για άσκηση. Η γυμναστική μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου στη δουλειά και να σε προστατέψει από τα δύο βασικά φονικά όπλα του γραφείου: τον υπολογιστή και την καρέκλα. Η δουλειά σκοτώνει και αυτό είναι επιβεβαιωμένο από πολλαπλές πηγές: αυχενικό, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, προβλήματα στη μέση και την πλάτη, πόνοι στα γόνατα, πονοκέφαλο αλλά και κατάθλιψη, απώλεια μνήμης και αϋπνίες. Εάν λοιπόν θέλεις να αλλάξει τη ζωή σου στη δουλειά και το σώμα σου, για σένα νοιάσου και γυμνάσου!

“Για να αλλάξεις τον τρόπο που εργάζεσαι πρέπει να αλλάξεις τον τρόπο που σκέφτεσαι. Και σε αυτό η γυμναστική μπορεί να σε βοηθήσει.”

Σε κάνει πιο αποδοτικό

Όταν είσαι υγιής, αποδίδεις καλύτερα στην εργασία σου και αυτό σου εξασφαλίζει την ικανοποίηση που παίρνεις από τη δουλειά σου (plus μια υποψηφιότητα για προαγωγή). Αν και η ικανοποίηση μπορεί να επηρεαστεί και από άλλους παράγοντες, ωστόσο τα χαρούμενα, υγιή και ήρεμα άτομα είναι πιο ενεργητικά, παραγωγικά και πιο ικανοποιημένα από τη δουλειά τους, λένε οι έρευνες. Επίσης, οι ίδιες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι υπάρχει μια σχέση μεταξύ παραγωγικότητας και ευτυχίας. Οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι 12% πιο παραγωγικοί.

Μειώνει το άγχος σου

Λοιπόν, κοίτα τι συμβαίνει με το άγχος: όταν είσαι αγχωμένη το μυαλό και το σώμα σου πιέζεται και δεν μπορεί να λειτουργήσει φυσιολογικά. Το μυαλό σου παρερμηνεύει την αδρεναλίνη, η οποία όταν έχεις στρες αυξάνεται, νομίζοντας ότι βρίσκεσαι σε κατάσταση φόβου και πανικού και σταματάει να λειτουργεί φυσιολογικά. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορείς να πάρεις σωστές και λογικές αποφάσεις. Η γυμναστική αυξάνει τον καρδιακό σου ρυθμό, βελτιώνει τη ροή του αίματος και απελευθερώνει από το άγχος. Παράγει επίσης ορμόνες όπως η νορεπινεφρίνη που βοηθά στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου, η οποία ενισχύει και τη διάθεση. Τέλος, ενισχύει την παραγωγή μιας πρωτεΐνης στον εγκέφαλο, την BDNF, η οποία, μεταξύ άλλων, ενισχύει την αντοχή στο στρες.

Ενισχύει τη μνήμη

Δεν χρειάζεσαι καφέ για να ξυπνήσεις ή να τονώσεις τη μνήμη σου. Γυμναστική χρειάζεσαι. Όσο περισσότερο γυμνάζεσαι, τόσο ενισχύεται και αυξάνεται ο όγκος του ιππόκαμπου στον εγκέφαλο. Ο ιππόκαμπος είναι υπεύθυνος για την κωδικοποίηση της μακροπρόθεσμης μνήμης σου.

Σου φτιάχνει τη διάθεση

Η γυμναστική απελευθερώνει ενδορφίνες, τις ορμόνες που βρίσκονται πίσω από την ευφορία, την ενεργητικότητα, την καλή διάθεση αλλά και την ηρεμία. Επιπλέον, η γυμναστική διατηρεί τους εργαζόμενους πιο ενεργητικούς και ευτυχισμένους όταν εργάζονται.

Βελτιώνει τη στάση του σώματός σου

Είμαι σίγουρη ότι αυτήν τη στιγμή που διαβάζεις αυτό το άρθρο έχεις καμπουριάσει στον υπολογιστή σου ή έχεις σκύψει πάνω από το tablet σου. Κάνε το κόλπο της ευτυχίας: ανασήκωσε την σπονδυλική σου στήλη και ανάπνευσε. Δεν νιώθεις καλύτερα; Για να μην υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι πρέπει να κάθεσαι καλύτερα η γυμναστική αναλαμβάνει αυτόν τον άχαρο ρόλο για σένα. Όσο καλύτερη στάση του σώματος έχεις τόσο καλύτερη θα είναι η διάθεσή σου (και δεν θα πονάς σε αυχένα, μέση και πλάτη).

Photo by Ev on Unsplash

Ενισχύει την ενέργειά σου

Η γυμναστική μπορεί να βελτιώσει τη μυϊκή δύναμη και την αντοχή σου. Η προσπάθεια που καταβάλλεις κάθε φορά που γυμνάζεσαι βοηθά στη μεταφορά του οξυγόνου και των θρεπτικών συστατικών στους μυς, τα ζωτικά όργανα και τους υπόλοιπους ιστούς. Και αυτό σημαίνει πως το καρδιαγγειακό σου σύστημα λειτουργεί ρολόι και η ενέργειά σου είναι στα ύψη.

Βελτιώνει τη συγκέντρωση

Η γυμναστική, κυρίως η αεροβική άσκηση, βελτιώνει αρκετές εκτελεστικές λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως τη διατήρηση της εστίασης και τη συγκέντρωση, τη μείωση των περισπασμών, τον χειρισμό πολλαπλών εργασιών και τη διατήρηση της προσοχής.

Σε βοηθά να κοιμηθείς καλύτερα

Διάφοροι ερευνητές έχουν αποδείξει ότι ο ποιοτικός ύπνος μειώνει το άγχος, την κατάθλιψη καθώς και τον κίνδυνο κάποιων παθήσεων. Η γυμναστική σε μέτρια ένταση βελτιώνει τον ύπνο σου και σε βοηθά να κοιμηθείς σαν πουλάκι.

Πώς θα βάλεις τη γυμναστική στο πρόγραμμά σου

Προφανώς το να ξυπνήσεις πολύ νωρίς το πρωί δεν είναι και Το Πιο Εύκολο Πράγμα Στον Κόσμο. Όμως 30 λεπτά γυμναστικής, 3–5 φορές την εβδομάδα, μπορεί στην πραγματικότητα να σε κάνουν πιο παραγωγική, πιο ενεργητική και πιο υγιή.

Απλώς εφάρμοσε αυτές τις απλές συμβουλές, από τα γυμναστήρια βγαλμένες, και αυτά τα έξτρα λεπτά που θα εξασφαλίσεις για γυμναστική θα σε κάνουν να αναρρωτηθείς γιατί-δεν-το-έκανα-αυτό-νωρίτερα:

1. Βάλ’τη σε προτεραιότητα: Το πώς θα επιλέξεις να ξοδέψεις το χρόνο σου καθορίζει και τις προτεραιότητές σου. Σκέψου πως έχεις στη διάθεσή σου 168 ώρες την εβδομάδα. Χρειάζεσαι 30 λεπτά ,3–5 φορές την εβδομάδα, για γυμναστική. You don’t find time you make it!

2. Σπάσε τη σε κομμάτια: Σύμφωνα με έρευνες, ακόμη κι αν σπάσεις τη γυμναστική σου σε τρία 10λεπτα μέσα στην ημέρα, έχεις αποτέλεσμα. Αρκεί τα 10λεπτα αυτά να είναι έντονα όπως έντονο περπάτημα ή τρέξιμο.

3. Μείωσε τα ξενύχτια στο Facebook, τα life stories στο instagram και το Candy Crush και αύξησε τη φυσική σου δραστηριότητα.

4. Φτιάξε παρέα στη δουλειά σου και κανονίστε συνεδρίες yoga ή pilates μετά τη δουλειά.

5. Σκέψου τι είναι πιο σημαντικό για σένα: να είσαι υγιής και ευτυχισμένη ή να συνεχίσεις να πονάς σε αρθρώσεις ή αυχένα;

Για να αλλάξεις τον τρόπο που εργάζεσαι πρέπει να αλλάξεις τον τρόπο που σκέφτεσαι. Και σε αυτό η γυμναστική μπορεί να σε βοηθήσει.

Γι΄αυτό βγάλε τα αθλητικά σου και ραντεβού στα γυμναστήρια!

Ακολουθήστε την Φίλια Μητρομάρα / Pharmalista:

Ακολουθήστε το #FPower:

--

--

FPower
FPower
Editor for

Empowering Female Leaders of Greece | #FPower